Uvod u Minolovac

Prazna ploča Minolovca

Gledate u tajanstvenu ploču punu malih kvadratića i brojeva i pitate se: O čemu se radi u ovoj igri? Što tu treba učiniti? Kako igrati? Ovaj se članak bavi tim pitanjima i pruža detaljna objašnjenja.

Prije svega, da biste uopće započeli igru, morate kliknuti bilo gdje na ploču s lijevom tipkom miša. Zatim, na temelju brojeva koje vidite, trebate zaključiti gdje se mine nalaze i označiti ih zastavicama, kao i otkriti daljnje brojeve kako biste pronašli još mina. Nakon ovog kratkog uvoda, sada ćemo vam u praksi pokazati kako pobijediti u igri Minolovac.

Vodič: kako igrati Minolovac?

Vodič za početnike u Minolovcu, 1. korak

Tipična igra Minolovca počinje ovako: prikazana je ploča s puno kvadratića. Ovi se kvadratići nazivaju „poljima”. U početku je svaki kvadratić pokriven. Polje možete otkriti ako lijevom tipkom miša kliknete na njega. Ako otkriveno polje krije minu, mina će eksplodirati i igra će završiti. Srećom, prvo otkriveno polje nikada ne krije minu. Možete odabrati bilo koje polje za svoj prvi potez. Za potrebe ovog primjera odabrat ćemo polje u sredini: igru započnimo klikom lijeve tipke miša na polje zaokruženo plavom bojom.

Vodič za početnike u Minolovcu, 2. korak

Prvi potez otvorio je veliko područje. U središtu ploče nalaze se mnoga prazna polja i dva dijela s pokrivenim poljima okružena brojevima: jedan s lijeve i jedan s desne strane. Zahvaljujući ovim brojevima, možete zaključiti koji pokriveni kvadratići sadrže mine. Na primjer, pogledajte polje zaokruženo crvenom bojom. Sadrži broj 1, što znači da postoji točno jedna mina u blizini. Oko njega je ukupno osam polja. Sedam ih je već otkriveno: tri s lijeve strane su prazna, kao i ovo ispod. Polje s desne strane označeno je brojem 2, dok su polja iznad i u donjem desnom kutu označena brojem 1. Budući da su ova polja otkrivena, ne mogu sadržavati mine. Jedino polje koje nije otkriveno je ono gore desno, zaokruženo plavom bojom. Postoji samo jedna mina oko broja 1 u crvenom krugu i jedno moguće mjesto za skrivanje: u polju zaokruženom plavom bojom. Dakle, ovo polje možete označiti zastavicom. Da biste to učinili, desnom tipkom miša kliknite na njega.

Vodič za početnike u Minolovcu, 3. korak

Sada kada ste pronašli prvu minu i postavili prvu zastavicu, iskoristite ova nedavna saznanja kako biste identificirali obližnja polja koja ne sadrže mine. Pogledajte polje zaokruženo crvenom bojom: ima broj 1 u sebi. Okruženo je sa šest otkrivenih polja: tri prazna polja s lijeve strane, jednom jedinicom ispod i dvije dvojke: jedna se nalazi gore, a druga dolje desno. Dva pokrivena kvadratića također dodiruju broj 1 u crvenom krugu: jedan se nalazi desno i označen je zastavicom, a drugi gore desno i zaokružen je plavom bojom. Obrazloženje je sljedeće: postoji samo jedna mina uz polje zaokruženo crvenom bojom i ona je već označena zastavicom s desne strane. Prema tome, preostali kvadratići ne mogu sadržavati mine. Jedino preostalo pokriveno polje je polje zaokruženo plavom bojom. Budući da u njemu nema mina, kliknite na njega lijevom tipkom miša kako biste ga otkrili.

Vodič za početnike u Minolovcu, 4. korak

Sada možete ponoviti potez koji ste napravili u drugom koraku. Pogledajte dva polja zaokružena crvenom bojom: svako od njih ima broj 1 u sebi. Oba imaju samo jedno susjedno pokriveno polje, označeno plavim krugom. To znači da ova dva polja zaokružena plavom bojom sigurno sadržavaju mine. Kliknite na njih desnom tipkom miša kako biste ih označili zastavicama.

Vodič za početnike u Minolovcu, 5. korak

Nakon označavanja nekoliko mina, ponovno možete tražiti polja koja ne sadrže mine. Usredotočite se na dva kvadratića zaokružena crvenom bojom. Kao i do sada, svaki od ova dva kvadratića sadrži broj 1, a pored svakog od njih je zastavica. Osim toga, svaki od ovih kvadratića ima jedno pokriveno polje u svojoj blizini koje još nije označeno. Ta su polja zaokružena plavom bojom. Budući da jedinice označene crvenom bojom ne mogu imati više mina u susjednim poljama, polja zaokružena plavom bojom nedvojbeno su sigurna. Kliknite na njih lijevom tipkom miša kako biste ih otkrili.

Vodič za početnike u Minolovcu, 6. korak

U prethodnom ste koraku otkrili nove brojeve. Među njima je i kvadratić s brojem 2 zaokružen crvenom bojom. Radi se o kvadratiću koji već ima 2 mine u svojoj blizini: jednu ispod i jednu gore lijevo. Stoga oko polja s brojem 2 više ne može biti mina, što znači da se sva preostala pokrivena polja mogu sigurno otkriti. Četiri su takva polja: tri s desne strane i jedno iznad zaokruženog broja 2. Kliknite lijevom tipkom miša na sva četiri polja kako biste ih otkrili.

Vodič za početnike u Minolovcu, 7. korak

Jedno od polja koje ste otkrili u prethodnom koraku bilo je prazno. Stoga je igra automatski otvorila više praznih kvadratića i nekoliko kvadratića s brojevima. Sada se možete fokusirati na polje s brojem 2 označeno crvenim krugom. Budući da je riječ o broju 2, točno ga dvije mine moraju dodirivati. Tu su i dva susjedna pokrivena polja zaokružena plavom elipsom. U njima se sigurno nalaze mine, stoga kliknite na njih desnom tipkom miša kako biste ih označili zastavicama.

Vodič za početnike u Minolovcu, 8. korak

U ovom ćete koraku konačno riješiti desnu stranu ploče. Možete primijetiti da već postoji mina koja dodiruje broj 1 označen crvenim krugom. Označili ste ovu minu zastavicom u prethodnom koraku. Dakle, u blizini ove jedinice više ne može biti mina, čak ni u pokrivenom kvadratiću zaokruženom plavom bojom. Kliknite lijevom tipkom miša na ovo polje da biste ga otkrili.

Vodič za početnike u Minolovcu, 9. korak

Lijeva strana ploče je mnogo kompliciranija od desne. Više nema očitih poteza u kojima bi broj kao što je 1 ili 2 savršeno odgovarao broju pokrivenih polja koja ga okružuju. Ovaj put morate ozbiljnije razmisliti. Na primjer, pogledajte broj 1 označen ljubičastim krugom. Uz njega se mora nalaziti točno jedna mina. Pored njega su dva pokrivena polja označena zelenom elipsom. Dakle, znate da se unutar zelene elipse krije jedna mina, ali morate otkriti u kojem se od dva kvadratića zapravo nalazi. Razmotrite sada broj 1 zaokružen plavom bojom. Već vam je poznato da se unutar zelene elipse nalazi mina. Elipsa je u neposrednoj blizini broja 1 zaokruženog plavom bojom, što znači da druga pokrivena polja oko jedinice s plavim krugom ne mogu sadržavati minu. U tom slučaju polje zaokruženo crvenom bojom ne može sadržavati minu. Zašto? Zato jer bi onda broj 1 s plavim krugom imao dvije susjedne mine: jednu u crvenom krugu i jednu u zelenoj elipsi. Budući da se u zelenoj elipsi nedvojbeno krije mina, crveni krug je ne može sadržavati. Stoga možete kliknuti na polje označeno crvenim krugom kako biste ga otkrili.

Vodič za početnike u Minolovcu, 10. korak

Sada situacija izgleda mnogo bolje. Brzo možete shvatiti da dva kvadratića označena zelenim krugovima sigurno sadržavaju mine. Zašto? Prvo, zbog broja 2 u plavom krugu. Postoje samo dva pokrivena kvadratića uz ovu dvojku, tako da oba moraju sadržavati mine. Drugi je razlog broj 3 u crvenom krugu. Jedna mina koja dodiruje ovu trojku već je označena. U blizini su i dva pokrivena polja koja moraju sadržavati preostale dvije mine. Stoga možete postaviti zastavice na oba polja zaokružena zelenom bojom.

Vodič za početnike u Minolovcu, 11. korak

U ovom koraku vidite dva polja s brojevima koji već imaju dovoljno zastavica oko sebe. Pogledajte brojeve 1 i 2, od kojih je svaki zaokružen crvenom bojom. Nijedno od pokrivenih susjednih polja ne može sadržavati mine, tako da ih možete sigurno otkriti. Dakle, kliknite lijevom tipkom miša na sva polja označena plavom bojom.

Vodič za početnike u Minolovcu, 12. korak

Sada nastavite tražiti mine. Usredotočite se na kvadratić zaokružen crvenom bojom. Oko njega bi trebale biti dvije mine. Jedna ispod njega već je pronađena i označena. Druga bi se trebala nalaziti u jedinom preostalom pokrivenom polju označenom plavim krugom. Kliknite na njega desnom tipkom miša.

Vodič za početnike u Minolovcu, 13. korak

Sada pogledajte broj 1 zaokružen crvenom bojom. Već ima susjednu minu, tako da se preostali pokriveni kvadratići u blizini – oni označeni plavom elipsom – mogu bez problema otkriti.

Vodič za početnike u Minolovcu, 14. korak

Pogledajte brojač u gornjem lijevom kutu ploče. Trenutno pokazuje „002”, što znači da su na ploči preostale dvije mine za pronaći. To ćete učiniti u ovom koraku. Pogledajte brojeve 1 i 2 zaokružene crvenom bojom. Svaki od njih ima samo jedan pokriveni kvadratić koji ga dodiruje i oba pokazuju da u blizini mora biti još jedna mina. Stoga posljednje dvije mine moraju biti skrivene u poljima označenima plavim krugovima.

Vodič za početnike u Minolovcu, 15. korak

Iako ste sve mine označili zastavicama, još niste pobijedili. Naime, uvjet za pobjedu u igri je otkrivanje svih polja koja ne sadrže mine. Ovo znači da ne trebate koristiti zastavice ako se možete sjetiti gdje se koja od mina nalazi. Ali to je izazov za najnaprednije igrače. U ovom vodiču koristite zastavice, a da biste pobijedili, trebate kliknuti lijevom tipkom miša na dva preostala pokrivena kvadratića, označena plavom elipsom.

Vodič za početnike u Minolovcu, 16. korak

Pogledajte sliku nasmiješenog žutog lica sa sunčanim naočalama na vrhu ploče. Ono simbolizira da je igra gotova i da ste pobijedili. Sada pogledajte brojač u gornjem desnom kutu ploče. Prikazuje protok vremena. Broj „231” znači da vam je trebala 231 sekunda za dovršetak igre. Nije sjajan rezultat, ali ovo je vodič za početnike, tako da nema razloga za brigu.

Ako želite, možete pogledati i videozapis s uputama na YouTubeu:

Obrasci

Već ste savladali osnove. Znate pronaći mine i mjesta gdje ih nema. Nažalost, sve to logičko zaključivanje oduzima puno vremena. Naravno, što više vježbate, to ste brži. Ali postoji li način da se stvarno ubrzate?

Da. Ako igrate dovoljno dugo, primijetit ćete da postoje specifični obrasci brojeva koji daju naslutiti položaje mina, kao i gdje se one ne mogu nalaziti. Vježbom možete obrasce naučiti napamet i postupno ih sve brže prepoznavati. Na kraju, više nećete morati logički razmišljati. Bit će vam dovoljno pogledati neke brojeve i odmah ćete znati gdje su mine. Pogledajte najjednostavniji primjer: „1 u kutu”.

Obrazac '1 u kutu', neoznačen Obrazac '1 u kutu', označen Obrazac '1 u kutu', riješen

1 u kutu predstavlja „očit” obrazac koji ste već koristili ranije u vodiču. Pogledajte prvu sliku iznad i pokušajte identificirati sve jedinice koje imaju samo jedno pokriveno polje oko sebe. Na drugoj slici te su jedinice već označene crvenim krugovima. To su „1 u kutovima”. Već znate da se mina mora nalaziti u jedinom dostupnom pokrivenom polju pored svake od tih jedinica. Lokacije ovih mina označene su bombama na trećoj slici.

1 u kutu očit je obrazac jer se može brzo naučiti. Nakon što naučite osnovne poteze, ne trebate slijediti proceduru korak po korak: tražiti jedinicu, brojati sva dostupna pokrivena polja i analizirati podudaraju li se brojevi. Umjesto toga, samo pogledajte ploču. Odmah ćete vidjeti sve jedinice u kutovima i znati da trebate postaviti zastavice pokraj njih. Ovo je način na koji obrasci funkcioniraju.

Najpopularniji, ali i manje jednostavan obrazac je 1-2-1. U ovom obrascu imamo brojeve 1, 2 i ponovno 1, tim redoslijedom, jedan do drugog. Ako naiđete na ovaj obrazac, znajte da postoje dvije mine pored jedinica, smještene u kutovima dvojki. Sve zastavice koje su već postavljene oko ovih brojeva utječu na obrazac i treba ih oduzeti prije utvrđivanja radi li se zapravo o obrascu 1-2-1 ili ne. Dakle, ponekad imate kombinaciju 1, 2 i 1, koja zapravo nije obrazac 1-2-1. Također, vrlo često imate različite brojeve koji tvore obrazac 1-2-1. Ovo nije tako jednostavno, pa ćemo to objasniti na nekoliko primjera.

1. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1, unmarked 1. primjer označenog obrasca 1-2-1, marked 1. primjer riješenog obrasca 1-2-1, solved

Pogledajte dio ploče na prvoj slici. Ovaj se dio pojavio odmah nakon početnog poteza. U ovom području vidite dva obrasca 1-2-1: jedan je usmjeren vodoravno, a drugi okomito. Na drugoj slici ova su dva uzorka označena crvenim elipsama. Napredni igrač koji pogleda sliku odmah će znati gdje su mine: postoji jedna mina u svakom od pokrivenih kutova polja s brojem 2 i nema više mina koje dodiruju obrazac 1-2-1. Lokacija ovih mina prikazana je simbolima bombi na slici desno. Prekriženim bombama označena su polja na kojima sigurno nema mina.

2. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 2. primjer označenog obrasca 1-2-1 2. primjer riješenog obrasca 1-2-1

Ponekad prvi klik otvara područje s rasporedom brojeva koji frustrira početnike. Primjer takvog rasporeda prikazan je na lijevoj slici. Ovdje nema broja 1 u kutovima, tako da nije odmah vidljivo gdje bi mine mogle biti. U svakom slučaju, igraču početniku to nije očito. Napredni igrač može odmah prepoznati obrazac 1-2-1, označen crvenom elipsom na drugoj slici. U ovom obrascu, dvije mine uvijek se nalaze pored jedinica ili u kutovima dvojki; nema više mina koje dodiruju obrazac. To je prikazano na slici desno: položaj mina označen je bombama, a polja u koja se mine ne mogu postavljati označena su prekriženim bombama. Igrač može lako postaviti zastavice na minirana polja i kliknuti lijevom tipkom miša na polja označena prekriženim bombama.

3. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 3. primjer označenog obrasca 1-2-1 3. primjer riješenog obrasca 1-2-1

Ovdje imate obrazac 1-2-1, iako ploča prikazuje brojeve 2-2-2. To je zato što postoje mine pored dvije vanjske dvojke. Kada se zastavica nalazi uz broj, možete oduzeti 1 od tog broja i smatrati da ima novu vrijednost, kao i da mina ne postoji. U ovom primjeru, umjesto 2-2-2, oduzimanje rezultira s 1-2-1, a mine iznad i ispod obrasca „ne postoje”. Kao rezultat toga, iskusni igrač odmah zna da su mu ostale dvije mine: jedna uz gornji broj 2, a druga uz donji broj 2. Preostala pokrivena polja koja dodiruju obrazac ne sadrže mine. To je vidljivo na posljednjoj slici: možete postaviti zastavice na dvije mine (označene bombama) i kliknuti lijevom tipkom miša na druga tri polja (označena prekriženim bombama) jer su sigurna.

4. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 4. primjer označenog obrasca 1-2-1 4. primjer riješenog obrasca 1-2-1

Ovo je još jedan primjer obrasca 1-2-1 koji proizlazi iz različitih brojeva, nakon razmatranja postojećih zastavica. Ovdje je prikazana kombinacija 2-2-1, ali zastavica iznad prvog broja 2 smanjuje je na broj 1, tako da imate 1-2-1. To vam omogućuje da brzo pronađete dvije mine i dva mjesta gdje ih nema.

5. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 5. primjer označenog obrasca 1-2-1 5. primjer riješenog obrasca 1-2-1

Sada je situacija još kompliciranija jer ovdje imate dvije zastavice uz kombinaciju 3-3-1. Nakon što njih uzmete u obzir, obrazac se smanjuje na 1-2-1. Obje se zastavice nalaze pored gornjeg broja 3, tako da morate oduzeti 2 od 3. Donja se zastavica također nalazi pored donjeg broja 3, tako da oduzmite 1 od 3. Kao rezultat, imate (3-2)-(3- 1)-1 ⇒ 1-2-1. To znači da postoje dvije mine: jedna desno od gornjeg broja 3, a jedna desno od broja 1 na dnu. Ostala pokrivena polja koja okružuju obrazac ne sadrže mine.

6. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 6. primjer označenog obrasca 1-2-1 6. primjer riješenog obrasca 1-2-1

Ovo je jednostavna i uobičajena situacija u kojoj se kombinacija 1-3-2 na granici ploče smanjuje na 1-2-1 pomoću susjedne zastavice.

7. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 7. primjer označenog obrasca 1-2-1 7. primjer riješenog obrasca 1-2-1

U ovom primjeru vidite kako jedna zastavica može utjecati na sva tri broja, mijenjajući obrazac iz 2-3-2 u 1-2-1.

8. primjer neoznačenog obrasca 1-2-1 8. primjer označenog obrasca 1-2-1 8. primjer riješenog obrasca 1-2-1

U posljednjem primjeru obrasca 1-2-1 vidite tri mine koje mijenjaju kombinaciju 2-3-3 u kombinaciju 1-2-1. Kao rezultat toga, možete pronaći dvije mine i tri polja bez njih.

Kako znati da je to točno? Kako znati da se mine nalaze ovdje, a ne na drugim mjestima koja smo ranije spomenuli? To možete saznati logičkim zaključivanjem. Pretpostavimo da postoji mina pored srednjeg polja s brojem 2 (pogledajte prvi okomiti primjer za referencu). Ali trebale bi biti dvije mine pored 2. Dakle, gdje je druga mina? Iznad i ispod srednjeg polja s brojem 2 postoje jedinice i obje već imaju minu označenu zastavicom. Stoga nije moguće postaviti minu u sredinu. Mine moraju dijeliti jednu stranu s 1 na vrhu i 1 na dnu. Budući da ova polja s brojem 1 mogu imati samo jednu minu koja ih dodiruje, sva druga polja oko njih ne sadrže mine.

Postoji još jedan relativno čest obrazac koji vrijedi naučiti na početku: 1-2-2-1. Kao i 1-2-1, tako se i 1-2-2-1 može riješiti pomoću logike. Međutim, dobiveno rješenje je obrnuto. Rješenje za 1-2-1 je bomba-prazno-bomba, dok je za 1-2-2-1 prazno-bomba-bomba-prazno. Drugim riječima, u slučaju 1-2-1, mine su pored jedinica, a kod 1-2-2-1, mine su pored dvojki.

1. primjer neoznačenog obrasca 1-2-2-1 1. primjer označenog obrasca 1-2-2-1 1. primjer riješenog obrasca 1-2-2-1

Ovdje možete vidjeti okomiti obrazac 1-2-2-1. Dvije se mine nalaze pored dvije dvojke, ali preostala polja oko obrasca ne sadrže mine.

2. primjer neoznačenog obrasca 1-2-2-1 2. primjer označenog obrasca 1-2-2-1 2. primjer riješenog obrasca 1-2-2-1

Ovdje, nakon razmatranja zastavice, možete vidjeti obrazac 1-2-2-1. Mine su iznad dvije dvojke, ali ih polja iznad jedinica ne sadrže.

3. primjer neoznačenog obrasca 1-2-2-1 3. primjer označenog obrasca 1-2-2-1 3. primjer riješenog obrasca 1-2-2-1

Ovo je slična situacija. Jedna zastavica smanjuje obrazac 1-2-2-2 u obrazac 1-2-2-1.

4. primjer neoznačenog obrasca 1-2-2-1 4. primjer označenog obrasca 1-2-2-1 4. primjer riješenog obrasca 1-2-2-1

U posljednjem primjeru možete vidjeti zastavicu koja mijenja dva broja: 2-3-2-1 mijenja se u 1-2-2-1, budući da zastavica dodiruje i 2 i 3.

Postoji još mnogo različitih obrazaca: neki su popularni, neki rijetki, neki vrlo korisni, a neki potpuno beskorisni. Ako želite saznati više o obrascima u Minolovcu, pročitajte „Vodič za obrasce” na internetskoj stranici Auhoritative Minesweeper ili „Vodič za strategiju” na Minesweeper Wiki.

Savjeti i trikovi

U redu. Sada znate kako koristiti logiku kada igrate Minolovac. Također znate neke obrasce koji vam omogućuju prilično brzu igru. Ali postoje li neki trikovi za još bržu igru? Odgovor je: da.

Upitnik – isključite ga. Ova je značajka postojala u originalnom Minolovcu i često se može pronaći u novijim verzijama zbog kompatibilnosti. Međutim, potpuno je beskorisna za iskusne igrače. Klik desnom tipkom miša trebao bi postaviti zastavicu ili je ukloniti, ništa više.

Višestruki klikovi – do sada smo govorili samo o tome kako koristiti lijevu tipku miša za otkrivanje pokrivenih polja i desnu tipku miša za postavljanje zastavica na njih. Međutim, mogući su i drugi klikovi. Ako lijevom tipkom miša kliknete na broj koji već ima odgovarajući broj zastavica oko sebe (na primjer, broj 3 okružen s 3 zastavice), to će otkriti sva susjedna pokrivena polja. Ovu značajku možete koristiti za otvaranje više pokrivenih polja jednim klikom, tako da ne morate činiti toliko klikova.

Igranje pomoću tipkovnice – moguće je igrati s obje ruke. Postavite kursor miša iznad pokrivenog polja i pritisnite razmaknicu da biste postavili ili uklonili zastavicu ili pritisnite Enter da biste otkrili polje. Pritiskom na razmaknicu ili Enter nakon prijelaza iznad kvadratića s brojem otkrit će se sva susjedna polja, sve dok broj u tom kvadratiću odgovara broju već postavljenih zastavica.

Bez zastavica – neki igrači više vole igrati bez postavljanja zastavica. To im omogućuje da naprave manje klikova i potencijalno brže igraju. No, diskutabilno je hoće li vam to doista omogućiti bržu igru, jer morate zapamtiti mjesta na kojima se nalaze mine, a ne možete kliknuti na brojeve i otvoriti nekoliko pokrivenih polja odjednom. Većina naprednih igrača postavi zastavice kada to smatraju korisnim, ali ih uglavnom ne koriste.

Supersonični način – neki klonovi Minolovca omogućuju vam da igrate samo pomoću miša, ali bez klikanja. Kako je to moguće? Kada kursorom miša prijeđete preko pokrivenog polja, automatski ga označavate. Ako kursorom miša prijeđete preko polja s brojem, sva susjedna pokrivena polja se automatski otkrivaju, sve dok broj zastavica oko polja odgovara broju unutar polja. To zahtijeva isti opseg logičkog razmišljanja kao i u običnoj igri, ali omogućuje mnogo brže igranje. Razlog je taj što, umjesto klikanja, igrač odlučuje gdje će postaviti zastavice i koja će polja otkriti, jednostavnim pomicanjem miša po ekranu. Nažalost, radi se o značajci koja nije dostupna u ovoj verziji online Minolovca. Međutim, možete je pronaći u drugim klonovima ove igre, na primjer, na minesweeper.us.

Postoji još jedan važan savjet koji nije vezan uz brzinu igre, ali ga je vrlo korisno zapamtiti, posebno ako ste početnik. Kada pogriješite i krivo postavite zastavicu i, kao rezultat, dignete u zrak minu i izgubite, igra vam pokazuje vašu pogrešku. Pogrešno postavljena zastava označena je prekriženom minom. Mnogi igrači pogrešno pretpostavljaju da prekrižena mina označava mjesto gdje bi trebala biti mina. Provjerite sljedeći primjer.

Ploča Minolovca s krivo postavljenom zastavicom

Što se ovdje dogodilo? Igrač je ispravno postavio tri zastavice duž okomitog niza 2-3-2 i one su i dalje prikazane u obliku zastava. Međutim, u sljedećem koraku igrač je postavio zastavicu iznad broja 2. Na ovom mjestu nije bilo mine (sjetite se obrasca 1-2-1), tako da je ova zastavica pogrešno postavljena i sada je označena prekriženom bombom. Bomba s crvenom pozadinom nalazi se u polju s lijeve strane, koje je igrač otkrio i raznio, jer je sadržavalo minu. Mnogi igrači gledaju sliku i vide dvije mine pored broja 1: bombu na crvenoj pozadini i prekriženu bombu. Neki čak i pomisle da je igra neispravna jer broj 1 ne može biti okružen s dvije mine. Međutim, to nije točno: uz broj 1 nalazila se samo jedna mina i igra radi besprijekorno.

Bezizlazna situacija

U tradicionalnom se Minolovcu mine postavljaju nasumično. Stoga ponekad nema jamstva da igru možete riješiti samo pomoću logike.

Ovako se u Minolovcu možete naći u bezizlaznoj situaciji.

Mnogi iskusni igrači previše su upoznati s ovakvim situacijama, koje mogu dovesti do frustracija i noćnih mora, a ponekad čak i do blagih slučajeva PTSP-a. U ovom primjeru, nakon duge i iscrpljujuće igre, igrač je zamalo uspio riješiti ploču Minolovca na naprednoj razini težine i to uz prilično dobro vrijeme. I sada, na svom posljednjem potezu mora pogoditi gdje je skrivena posljednja mina. Ali oba kvadratića označena crvenom elipsom imaju istu vjerojatnost da sadrže minu. Stoga se, bez obzira na vještine igrača, ishod igre svodi na puku sreću. To je posebno nezgodno za manje iskusne igrače kojima treba puno vremena i truda da prijeđu naprednu razinu igre. I na kraju je sva ta energija izgubljena pukim pehom.

Takve se situacije mogu dogoditi jednom ili nekoliko puta tijekom igre ili se jednostavno ne moraju dogoditi. Hoćete li tijekom igre morati pogađati stvar je loše sreće, a što je ploča veća, do toga češće dolazi. Na naprednoj razini težine, igrač će možda morati pogađati četiri ili više puta. Ako je svaki točan odgovor poput bacanja novčića (nije uvijek, ali pojednostavnimo stvari), tada postoji ista vjerojatnost da se igra riješi kao i da dobijete stranu s glavom četiri puta zaredom, za što postoji manje od 10% šanse. Udvostručenje veličine ploče udvostručuje očekivani broj pogodaka. Zbog toga su velike ploče u Minolovcu rijetke. Bilo bi vrlo frustrirajuće igrati ih, jer opetovano pogađanje smanjuje vaše šanse za pobjedu gotovo na nulu, bez obzira na razinu vaše vještine.

Postoji li neki način da se riješi ovaj problem? Da. Problem s pogađanjem prisutan je u većini verzija Minolovca, ali ne i u našoj. U našoj verziji Minolovca postoji način „Čista logika”. Kada igrate u ovom načinu, ploče generirane u igri uvijek su deterministički rješive. Drugim riječima, to znači da nikada ne morate pogađati gdje su mine i igru možete riješiti koristeći se samo logikom. Kako je to moguće? Svaki put kad se stvori nova ploča, pogon igre provjerava može li se partija riješiti bez pogađanja. Ako je to nemoguće, igra mijenja ploču, ponovno je provjerava i ciklus se nastavlja sve dok igra ne pronađe ploču koja se može riješiti bez pogađanja. Način „Čista logika” odabran je prema zadanim postavkama, stoga ne morate brinuti da ćete se odmah naći u bezizlaznoj situaciji. Osim toga, ovaj način omogućuje postojanje razina težine „Nadljudska” i „Izvanzemaljska”. Ako želite stvarno ogromnu ploču, preporučujemo takozvanu „Božju” razinu težine na minesweeper.us.

Koliko brzo drugi igraju?

Ako ste početnik, vjerojatno se pitate koja su vremena zadovoljavajuća za svaku razinu težine. Može se smatrati da igrate dobro ako dosegnete najviše 10 sekundi na početnoj razini, 60 sekundi na srednjoj razini i 240 sekundi na naprednoj razini. Da bi se vas smatralo vrlo dobrim, potrebno vam je najviše 6 sekundi na početnoj razini, 40 sekundi na srednjoj razini i 100 sekundi na naprednoj razini.

U nastavku vam ostavljamo nekoliko videozapisa u kojima možete vidjeti kako drugi igraju. Treba napomenuti da je ovo još uvijek rekreativna, a ne profesionalna razina igranja.

Na početnoj razini:

Na srednjoj razini:

Na naprednoj razini:

Na nadljudskoj razini:

Na izvanzemaljskoj razini:

Što se tiče profesionalnih igrača, svjetski rekordi izgledaju ovako: 1 sekunda za početnu razinu težine, 6 sekundi za srednju razinu težine i 27 sekundi za naprednu razinu težine. Točnije, od 2022. godine najbolja vremena su 0,49 sekundi za početnu razinu težine, 5,80 sekundi za srednju razinu težine i 26,59 sekundi za naprednu razinu težine.

Više informacija

Ako želite saznati više o Minolovcu, dodatne informacije možete pronaći ovdje: