Prvenstva u Minolovcu

Osim što Minolovac igraju iz razonode, neki ga ljudi doživljavaju kao sport. Postoje svjetske rang-liste najboljih igrača Minolovca. U nastavku možete pogledati stari videozapis s prethodnim svjetskim rekordom ostvarenim na naprednoj razini težine (trenutno iznosi 26,59 sekundi):

Postoji nekoliko stvari koje morate znati ako se želite natjecati i dospjeti na rang-listu. Prvo, ne možete igrati bilo koju verziju Minolovca. Na primjer, ne možete igrati Microsoft Minesweeper jer je poznato da ima greške koje igračima omogućuju varanje. Niti jedna od internetskih verzija Minolovca nije pogodna za natjecateljsku igru. Umjesto toga, trebate preuzeti jedan od sljedećih programa (koji su, nažalost, dostupni samo za operativni sustav Microsoft Windows): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X ili Viennasweeper. Ovi programi automatski spremaju videozapise vašeg igranja, koje zatim možete poslati na Autoritative Minesweeper (nakon registracije) i pridružiti se rang-listi.

Ponekad vam se posreći do te mjere da ploču uspijete očistiti samo jednim klikom. To se često događa, osobito na početnoj razini težine. Stoga su postavljena ograničenja kako bi se zabranili rezultati dobiveni s prejednostavnim pločama. Kako ta ograničenja funkcioniraju? Da biste ih razumjeli, prvo morate razumjeti što je 3BV.

Što je 3BV?

3BV je minimalni broj klikova potrebnih za pobjedu u igri.

3BV vam pokazuje koliko je jednostavna ploča Minolovca. Ako 3BV iznosi 1, igru možete riješiti samo jednim klikom. Kako bi se ograničila upotreba prejednostavnih ploča, trenutno je najmanji dopušteni 3BV za početnu razinu težine 2, za srednju razinu težine 30, a za naprednu razinu težine 100. Dodatne informacije o metodi 3BV možete pronaći u odgovarajućem članku na Minesweeper Wiki.

Više o globalnoj rang-listi možete pročitati na web stranici s pravilima rangiranja u Minolovcu.

Česta pitanja

Postoji više statistika s kompliciranim nazivima koje koriste igrači Minolovca, ali one su izvan opsega našeg jednostavnog uvoda. Možete ih vidjeti u ovom videozapisu gdje velemajstor Minolovca ruši svjetski rekord na naprednoj razini težine. Uzmite u obzir da su sve statistike izračunate u stvarnom vremenu:

Sretno s obaranjem ovog rekorda!